2013. december 15., vasárnap

Roséra sült kacsamell - házi krokettel - fehérborban párolt mézes körtével

A kacsamell számomra a legfinomabb része a kacsának, a májánál is ízletesebbnek találom, persze csak ha jól van elkészítve, ugyanis ha túl sütöd nem marad puha és szaftos, kívül pedig aranybarna és ropogós. Hmmmm, imádom ezt az ételt

Hozzávalók:- 0,5 kg burgonya
                   - 2 db tojás
                   - 20-25 dkg liszt
                   - só, bors, szerecsendió
                   - friss petrezselyemzöld
                   - 2 db kacsamell
                   - 4 db körte vagy birsalma
                   - fahéj, fehérbor
                   - méz

A krokett elkészítése:
1. Lépés: Mosd meg, majd helyezd a héjas egész burgonyát egy fazékba és főzd kb 40-50 percig. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg, nyomd át burgonyanyomón, és várd meg, amíg teljesen kihűl.

2. Lépés: Öntsd egy keverőtálba a burgonyát és a lisztet, de csak annyi lisztet, hogy közepesen lágy tésztád legyen. Kézzel dolgozd össze a hozzávalókkal is, de ne gyúrd sokáig, mert akkor gumi szerű tésztát fogsz kapni.

3. Lépés: Két kanál segítségével szaggasd közepesen meleg olajba, süsd aranybarnára, majd csepegtesd le.

A Kacsamell elkészítése:

1. Lépés:  Tisztítsd meg a melleket, vágd le a felesleges zsírdarabokat, csont darabokat. Bőrét egy éles kés segítségével  mindkét irányba bevagdossuk, intenzíven sózzuk, borsozzuk hogy jól átjárják a fűszerek a húst. Ha van rá lehetőség egy nappal előbb is lesózhatjuk és akkor biztos a siker. Melegítsd elő a sütőt 200C°-ra.

Megjegyzés: A hús sütésének akkor állj neki, ha a krokett felét kisütötted, mert nem jó, ha sokat állni hagyod.

2. Lépés: Egy felhevített serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát míg szép aranyszínű nem lesz.
Ha ezzel megvagy, tedd a melleket egy kisebb tepsibe, öntsd rá az olajos szaftot és tedd a 200C°-os sütőbe 8-10 percre. Ennél ne süsd tovább, esetleg kevesebbet, attól függ mennyire szeretnéd átsütni.
Pár percet pihentessük, majd szeljük vékonyra. (Ha szükséges itasd fel a szeletelés közben keletkezett vért, mert az nem mutat jól a tányéron)

A körte elkészítése:

1.Lépés: A körtéket mosd meg, távolítsd el magházukat és vágd a kívánt formára.

2.Lépés: Egy edénybe önts kb 1dl fehérbort, kevés vizet, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, párold puhára, közvetlenül tálalás előtt locsold meg egy jó adag mézzel és már tálalhatod is.

Tálalás: Helyezz a tányér egyik felére 4-5 szem krokettet, a másik felére készíts legyezőt a libamell szeletekből. Locsold meg enyhén a húst a fehérboros öntettel, tégy rá pár szemet a körtékből is, és add át magad az ételnek! Hmmm.... Isteni finom!

Jó Étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése