2013. november 28., csütörtök

A legfinomabb mézeskalács

Számomra ez a sütemény jelenti a karácsony kezdetét, az illata és íze nélkül nem tudnék elképzelni egy karácsonyt sem! Idén jóval az ünnepek előtt került sor az elkészítésére, mivel egy jótékonysági süteményakcióba kezdtünk bele! Felejthetetlen napot tölthettem csodálatos és csupa szív emberekkel, sosem felejtem el. 



Hozzávalók:-1 kg liszt 

                   -2 tk. szódabikarbóna 
                   -25 dkg margarin 
                   -40 dkg méz 
                   -20 dkg barna cukor 
                   -2 db tojássárgája 
                   -1 csipet fahéj 
                   -szegfűszeg

Díszítéshez:-1 db tojásfehérje 
                   -25 dkg porcukor 
                   -1 csipet só



1. Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint.
2. A mézet melegítsük meg, majd öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
3. Szép lassan kezdjük el keverni, én kézzel szoktam csinálni, mert akkor érzem, hogy mennyit kell még gyúrni. Miközben keverem, adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezután kezdődik az alapos gyúrás, míg közepesen kemény tésztát kapunk.
4. Ha kész, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át mégegyszer. Nyújtsuk fél centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral borított sütőlapra, és 180 fokon süssük 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. Csak a teljesen kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben mehfolyik.
5. A tojásfehérjét a 25 dkg porcukorral és a csipet sóval kemény habbá verem, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat.




Megjegyzés:Sütés után már másnap fogyasztható, mert nem törik bele az ember foga, de ha egy-két hétig állni hagyjuk, szinte elolvad az ember szájában! Érdemes kipróbálni, garantált sikert hoz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése